Vanaf vandaag hebben (ex-)kankerpatiënten -en hun naasten- direct toegang tot apps, websites en keuzehulpen die tot nu toe vaak alleen toegankelijk waren via een zorgverlener. Het gaat om betrouwbare, kwalitatieve zelfzorg-apps en keuzehulpen, op één plek verzameld in de Appstore op kanker.nl.

Kankerpatiënt Mirjam: “Dat vond ik een van de moeilijkste dingen van het kankerproces; alsof alles je wordt opgelegd. Met hulp van de apps in de Appstore kan ik weer dingen op mijn tempo doen, dat vind ik er zo fijn aan. Ik heb bijvoorbeeld de ‘Kanker Nazorg Wijzer’ gedownload, waarbij je op je eigen tempo tips en opdrachtjes kan doen die voor jou van waarde zijn. Bijvoorbeeld een module met wat je kan doen bij oververmoeidheid.”

Zelfmanagement en eigen regie

Er leven inmiddels 850.000 mensen met of na kanker in Nederland. Naar verwachting is dit aantal in 2032 gestegen naar 1,4 miljoen. Op dit moment werkt één op de zeven mensen in de zorg. In 2040 zou dat één op de drie moeten zijn om te voldoen aan de toenemende zorgvraag (Bron: WRR). Zelfmanagement stelt patiënten in staat meer eigen regie te nemen over de kwaliteit van hun leven met en na kanker en daarbij hun beroep op de zorg te verkleinen. Met de Appstore op kanker.nl wordt hierin een belangrijke stap gezet. Ter illustratie: van een van de apps in de Appstore, de Kanker Nazorg Wijzer, is al aangetoond dat gebruikers na zes maanden emotioneel en sociaal beter functioneren en minder last hebben van depressie en vermoeidheid.

Diversiteit aan apps

Op www.kanker.nl/appstore zijn op dit moment 21 verschillende apps, websites en keuzehulpen te vinden, allemaal met het thema: zelfzorg bij kanker. Zo staan er apps in die emotionele ondersteuning bieden, bijvoorbeeld bij somberheid, spanning of angst voor terugkeer van kanker. Maar ook apps die hulp bieden bij het kiezen van de meest passende zorg. Daarnaast staan er apps in die helpen om na een behandeling weer fit te worden, mentaal en fysiek. Het aanbod in de Appstore zal de komende maanden naar verwachting snel uitbreiden naar zo’n zestig apps. De apps zijn in samenwerking met Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en GGD zorgvuldig getest en beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, onderbouwing en privacy.

Gezamenlijk initiatief

Met dit initiatief beogen KWF, Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Stichting kanker.nl de groeiende groep patiënten nog beter te ondersteunen bij de gevolgen van leven met en na kanker. (Ex-)patiënten of naasten ontvangen daarom nu na aanmelding op kanker.nl eenmalig 100 euro tegoed van KWF om te besteden in de Appstore.

Deel dit: